Adamstuen
Oslo
Project Info
The project investigates the possibilities for a city-integrated campus on the site of a former veterinary college in Adamstuen, Oslo. The Adamstuen masterplan moves away from idea of an isolated campus in the city, and towards using the city and campus as an integrated collective resource. The new campus exchanges isolation for interaction and collaboration - concepts that are important far beyond lecture halls.

Key heritage assets and green spaces are retained, and a new park, Adamsparken, is created. Adamsparken is a green link between two major institutional areas - Ullevål in the north and the new campus in the south. Access to the site is improved as ten entrances are established on the outer edge of the plot. Views from the entrances are orientated to show glimpses of activity within, encouraging passers-by to enter the publicly accessible campus. Key routes across the site are established improving permeability, and Thulstrup's gate is transformed into a north-south pedestrian and cycle path linking Ullevål and Adamstuen.

The car-free site consists of a collection of publicly accessible gardens and courtyards orientated around the "Mixing Chamber". The “Mixing Chamber” provides a series of spaces for neighbours, students and visitors to meet, relax, interact, collaborate, live and exchange ideas, creating a unique meeting place for Oslo.

Client
Statsbygg

Sector
Masterplanning

Location
Oslo, Norway

Date
2018

Design
Haptic
Ghilardi+Hellsten Arkitekter
Karrens+Brands
Erik Langdalen
Selvaagbolig

Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen Adamstuen