Guggenheim Museum
Helsinki
Project Info
Inspired by the Finnish landscape: lakes, archipelago, forest and climate; the building emphasises Finland’s strong connection between architecture and nature. The architecture builds upon Finland’s rich design history through the building’s compelling curvaceous form and with creative, warm and elegant interiors; which employ a natural material palette.

The building is functionally divided into two parts; the galleries & administration and a generous new living room for Helsinki. The living room provides a flexible, multi-functional public space for large-scale art installations, performances and events. The flexible gallery spaces are organised over three floors, with a centralised servicing core.

The structure of the facades have a clear vertical expression, a reference to the Finnish forest, filtering light, casting shadows and creating reflections in the interior. Solar shading analysis has been used to inform the building form, to provide external spaces which are sunlit and shaded at different times of year and north lights provide diffused natural daylight to the upper gallery.

Sector
Cultural

Status
Competition

Location
Finland, Helsinki

Date
2015

Guggenheim Museum Guggenheim Museum Guggenheim Museum Guggenheim Museum Guggenheim Museum Guggenheim Museum Guggenheim Museum Guggenheim Museum