Haptic win competition in the Queen Elizabeth Olympic Park

Haptic, in collaboration with Eckersley O’Callaghan and Stockdale, are delighted to have won an invited competition to design a new façade for the multi-storey car park located in the north-west corner of the Queen Elizabeth Olympic Park.

The proposal seeks to enhance the relationship between the car park, the Lea Navigation Canal and the urban fabric, by creating an elegant and bold composition. The architectural form is conceived as a floating volume that subsumes the car park structure and cores, whilst creating a sense of enclosure to the rooftop. The reflective quality of the cladding material creates an interesting interplay on the water, providing a befitting backdrop to the canal and its use, with cycle path, pedestrian links and open space.

The profile and materiality of the new facade creates variety in depth, colour and light. The facade is designed to balance good natural ventilation and daylighting, whilst mitigating noise and light pollution. A fine balance between enclosure and openness is achieved through the varying of diagonal apertures. This in turn, establishes an intimate and precise visual relationship with the surroundings. Navigation for pedestrians and cars is enhanced through super graphics, applied to circulation routes and structure.

Haptic win competition in the Queen Elizabeth Olympic Park Haptic win competition in the Queen Elizabeth Olympic Park Haptic win competition in the Queen Elizabeth Olympic Park